Saturday, July 4, 2009

A day with the kambengs-kambengs *mmmbekkkkk* [Part 1]

Selamat hari kambing semua! I mean, Sunday. T_T

Last Saturday, which was also the last week of the kids school holidays, we decided to go for an outing, a trip to visit my Pak Lang, Mak Ngah, Tok Piah, Nek Long and alllll my related cousins lah. Panjang sangat kalau nak list satu-satu. Nanti along the way saya introduce lah hok?

It all started with a conversation between me and Aqil one night. Masa tu baru balik dari Bhangraerobics session with Mama Moralle. Aqil, Mama's youngest son baru habis his phonics class. Mama sent me home but before that I went to make a quick rush to the supermarket cos Mother pesan suruh beli daun sop & daun bawang.

When I got back to the car, Aqil was already asking me, what did I buy. You know kids, kalau kau cakap satu jawab satu memang depa tak boleh terima. Cakap satu mesti nak suruh aku jawab sepoloh. Tu pun kadang-kadang tak cukup 10! So the conversation goes..

Kak nad, kak nad beli apa tu?
Kak nad beli daun.
Daun untuk apa?
Ah? Daun untuk..... kasi kambing makan.
Kak nad ada kambing?!
[dengan nada excited]
Ada. Kat rumah.
Kat rumah? Kak nad letak kambing dalam rumah?
Eh taklah. Kak nad letak dia kat luar. Buatkan dia kandang semua lah.
[Time ni mama dah geleng-geleng kepala. Lalz.]
Lepas tu, tak busuk ke? Abeh dia berak semua macam mana?

Being the penggeli Aqil, he was concerned.

I ended up telling him I'll bring him to see the kambing one day. Dah tu takpa, bila balik, satu kampung dia pegi riuh. Cakap kak nad ada bela kambing kat rumah. Kalau stakat bilang kakak-kakak dia aku ok jugak lah. Ni dengan ayah dia pun dia bilang kak nad bela kambing. Hampageh.

Aku ingat dia yang jadi mangsa keadaan, rupanya aku yang kena. T_T And that's when we decided to visit the kambings! [Aqil nampak muka aku je, Kak nad bila nak pegi tengok kambing. Bila nak pegi tengok kambing.]

On that Saturday morning, we met at about 9am. Horror okay kita semua tak tau jalan. Ada tukang map pun kasi directions salah! [Ampunkan saya! T_T] First up, we went to visit the Farmart Centre at Sungei Tengah Road where it says macam-macam ada kat sini.

Meet my Tok Piah & Nek Long, The Otais bertanduk.
Depa dah nyanyuk, tak ingat saya dah. T_T

We got to pay a dollar to get some vege to feed the goat. Semua adalah masih takut-takut sebab kambing tu nampak macam belasan hari dia tak makan. Menakutkannnn seh. Nasib baik ada Mama Moralle. Dia yang start bagi makan. Baru lah yang lain follow lead, except for Aqil. Bahaha. Takut katanya. Menggelupur lahhhhh kambing kunyah-kunyah keluarkan lidah cam tu!

The "farm" itself is quite small, ada kambing, rabbits, hamsters, gerbils lagi aku tak tau mende apa suka tarik-tarik corn aku macam buragas padehal aku nak suap dia terus snatch gila jagung. Ada kura-kura ini, katak ke apa ah tu? Ikan, udang, oh macam-macam jugak lah. Super mini farm like that. Best ahhhhhh. Haha.

Semua excited either terpekik terpranjat ataupun gelak-gelak kan yang lain kena das dengan binatang-binatang tu. [Macam Yana kene kencing dengan rabbit! BAHAHAHAHA!!] Okay, tu kelakar. Lalz.

Patutnya ada educational tour lah, lepas tu kita pusing punya pusing, office dia pun tak jumpa. Apa ntah. Last-last kita buat tour sendiri. Bleargh. Mungkin lain kali ada ramai orang kita call dulu lah hok? Buat booking dulu. [Mane tau ada Vogueuers nak pegi bawak anak-anak? Hehe.]

Dee [Shopper Mama's daughter] assisting Sis Pearl to our next destination.

Kita layan breakfast alas perut makan kacang-kacang. T_T

Time ni hujan dah turun hok. Agak lebat. Jadi kita pun take a chill pill dan chillax skjap sambil plan next trip. Of course lah, bila dah ramai-ramai gini, ada je plan. Ngeh ngeh ngeh. Since sis pearl is gonna make a move at about 2pm, kiteorang pun decided redah jerlah hujan ni, lagipun sedara-mara dah lama tunggu kedatangan kami. Cheywah!

Dah sampai evewibodeh!! Beri salam dulu hok.

HELLO SEPUPU SEPAPATTT SAYAAA SEMUA!!!
*kriket kriket* Damnnn mereka tak layan saya. T_T

Meet John. John Kambs. Dia ni tak sombong sangat. Tapi muka stoning semacam je. Yang bestnya, masa kita tengah layan dia jeling-jeling.. Tetiba dia pusing terus dia berak kau. Berak keluar macam factory buat jamu pulak tu. Yana lah ni, dah lah before that kene kencing dengan rabbit, lah ni kene berak dengan kambing. BAHAHAHAHA!
We didn't go in, cos there was no guide to bring us along. Lagipun, bau-bau kambing.. Tau ajelah hok? Kekeke. So that's a quick one before we went to purchase susu kambing!!

Kawaiii vogue-u everyone!

Ucapkan selamat tinggal kepada kambing-kambing semua hok!!

Fear factor of the day: Minum susu kambing. Kekeke.

Korang pernah minum susu kambing tak yang fresh punya? SEDAP WOH! Lelagi yang chocolate. Fuh. Syokness. Mama Moralle ni aku tak tau lah kenapa dia macam susah nak telan gitu. Terpekik-pekik dia kene paksa rasa minum susu kambing. Sampai termuntah-muntah! [Okay, tak. Tu saje aku tambah. Lalz.]

Mama Ann terkenang Mama Moralle's reaction bila minum susu! LOL.

Lepas tu .... Jeng jeng jeng.


4 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum ..

happy weekend babes.
wahh.. visited kambengs ya!
ouh.. sy pun tak pernah buat tour visit lg..
menarik, menarik..
wink..wink.
pun dah lama tak masuk zoo juga.
sekali sekali pergi ramai-ramai best juga ek!
T_T

Moralle said...

amboi cantek betul gambar minum susu kambing...........oh sila lah uols semua ketawa ok....ini bukan nyer fear factor, tetapi saya di paksa ):

PearL said...

Hahaha...next time outing siapa jadi pembaca map kena prepare hor..nasib mama moralle kena dah lepas, siapa pulak lah yang kena next...hehe. Nadh, pictures taken betul feeling!!

P

Shopaholic Mama said...

I tak ketawakan you kak, tapi I simpati lah, si Nadh ni!!! At least, your turn dah over, who's next in Fear Factor??