Friday, June 12, 2009

In the Kitchen With Mama Moralle [Introduction]

Haloooooooo evewibody!

Syokness tak the title? Yeszzzzzzzzzz... Every friday, all of you will be with mama moralle in my humble kitchen.. Afterall its the weekends kan, so for those who will be staying home over the weekends, why not entertain your loved ones with your cooking which you have learned from mama moralle's kitchen right? Ooooooooooo syok syok.... Not only that, mama moralle will try my very best to share with uols some petua-petua masak memasak that I got from a trusted and reliable source.. hehe.

But today there will be no recipe, no pinch of salt or sprinkle of sugar ya... (pandai aje si nad ni) Today mama just want uols to get to know me better, where I learn to cook and why I love cooking.

I started cooking in my early 20’s. Though mama ni consider macam very sociable, mama pun very degil jugak, but my passion for cooking will forever be burning. Cheywahhhhhh. Almost everyday I will pressure my mom to teach me how to cook. My first dish that I cook was Asam Pedas Ikan Tenggiri. Kerana tergila-gila nak belajar to cook, sampai kenek periuk panas and until today the scar is still there on my right hand...

Tuuu dia. Dah tak vogue tangan mama ni dah.

My first ever Asam pedas cooked turn out to be 'well' indeed! “Maknyer, kenapa asam pedas ni cair, asal tawar?” "Ohhh tanyer lah anak awak tu, sibuk nak tolong, tapi bukan tolong, dia yg masak, saya duduk jadi mandur jer!"

And as a father yg sangat-sangat menghargai masakan anaknye yg bongsu ini.. “Oooo, hrmmm sedap jugak lah, masih boleh di makan..”, comment dari seorang ayah yg begitu jujur and that gave me more semangat to prepare a better dish next time. Asam Pedas especially.

So as time goes by, I became much more confident in cooking Asam Pedas ikan tenggiri, not only that, banyak lagi dishes that my late mom had taught me. Sambal tumis ikan bilis, kari ayam, ayam kicap, lemak daging and etc, etc, etc.

Not only from my mom I learnt how to cook, after I got married, I learn to cook other dishes from my Mother-in-law too. Dishes like rendang, lemak lodeh, sambal goreng and all those lauk-pauk that are normally cook during Hari Raya. I also spend time to attend cooking and baking classes and with the knowledge that is shared among friends and sisters.. I terapkan dalam diri ni sampai lah ke hari ini.

Memang it's true masak-memasak ni not all yang suka, cause its leceh lah kan, the rempah-ratus and all, but then, once you know how to cook and that someone you cooked for memuji masakan you, you will feel really great, seperti di awang-awangan. And for sure you will be motivated to try out other dishes, new recipes, for your loved ones.

Seperti kata pepatah, walau jauh mana pun kite belajar masak-memasak ni, if tak der kesungguhan, you will not achieve kepuasan tu and it takes a great interest to love to cook.

Ever heard the old saying, “masak-memasak ni tengok air tangan orang yang masak jugak, kalau tangan tu memang pandai masak, mesti sedap, kalau tak pandai, macam maner pun tak sedap, walaupun cukup rencah.” Ini aderlah kata orang tua-tua, bukan kata mama moralle yer. Kata mama moralle pulak, semua masak pun mesti sedap lah. Yang penting nawaitu. Betul tak?

Sebelum mama end my ceramah yang tak seberape ni, mama nak share satu petua yang to me is very, very important for everyone to know and make it a habit from today onwards..

"Walau aperpun yg akan kiter lakukan, even in cooking eh.. Mulakanlah dengan Bismillah dan akhirilah dengan Alhamdulillah."

Ok that's about it for today, see uols in my next entry with yummylicious recipes okay, be it traditional or stylo mylo dishes! To those yang need any advice or nak tanyer apape sekalipun dengan mama related to cooking, you may want to leave a comment.. Next week, insya`Allah mama jawab okaysss?

HAPPY WEEKENDS TO ALL! STAY VOGUE ALWAYS!

12 comments:

cik syahira said...

assalamualaikum.

thanks mama.
starting yg sgt best.
hihi..
kadang-kadang TER lupa nak baca-baca nih.
dah tengah-tengah baru teringat.
hishh..
ok lepas ni kena ingat!wink.wink.
ahaks..

rasp said...

True la sis, nawaitu tu penting..
Setiap apa yg kita lakukan, bila kita beringat kepadaNya, insyaAllah membawa berkat, kan sis :)

Mr & Mrs MonDoK said...
This comment has been removed by the author.
Mr & Mrs MonDoK said...

.:: Erkk!!! Masa bujang dulu, mmg confident bab masak... Resepi lama or baru semua akan dicuba & confident... But, dah kawin nieh, kurang yakin sampai masakan semua tak menjadi... Don't know why... May be MIL terer memasak & my husband sangat cekap di dapur... *Sigh* Sekarang memasak pon jadik teragak-agak... Huwaaa!!! ::.

Mummy ranger said...

mama,
tak sabar nak tunggu next friday for your yummylicious recipes tu..

keep on cooking!!
happy weekend to all vogue-u!

Dee said...

wui..bestnyer..next friday mesti ada recipe kan...leh cuba..

Mrs LVoe said...

cooking with love sis :-)

niat ikhlas gn penuh kasih syg akn buat masakan kita sedapppppppp

Moralle said...

Cik Syahirah, waalaikumsalam, biaser lah sis, bukan sengaja pun, mama ni pun slalu gak lupa, hehe...tapi cuba lah jangan di lupakan, permulaan dan pengakhiran yg mendatangkan banyak hikmahnyer kan :)


rasp, hi darling, betul tu, kamu lah jugak sumber untuk mama moralle mu ini, hehe..u know i know lah yer :)


mrs mondok, ayo sis, dah kawin lah mesti lagi berwawasan yg lebih hebat, untuk suami tersayang, show it to him u can do better than anybody else, bleh kan, hehe...

Moralle said...

Cik Syahirah, waalaikumsalam, biaser lah sis, bukan sengaja pun, mama ni pun slalu gak lupa, hehe...tapi cuba lah jangan di lupakan, permulaan dan pengakhiran yg mendatangkan banyak hikmahnyer kan :)


rasp, hi darling, betul tu, kamu lah jugak sumber untuk mama moralle mu ini, hehe..u know i know lah yer :)


mrs mondok, ayo sis, dah kawin lah mesti lagi berwawasan yg lebih hebat, untuk suami tersayang, show it to him u can do better than anybody else, bleh kan, hehe...

Moralle said...

mummy ranger, insyaallah sis, yg mana mampu mama akan share with ewibody yah, kite start yg ringan-ringan jer dulu, hehe...


dee, insyaallah, mama akan cuba berikan yg terbaik for all, stay tune :)


mrs lvoe, yes, that is definitely right, yg penting hati kan, insyaallah :)

cik syahira said...

assalamualaikum.

ehhehe.
tiba-tiba teringat 'masak dengan penuh kasih sayang'.
penuh bermakna tu pd sy.
*berangan sekejap.
dah lama tak buat kek dengan penuh kasih sayang.
ok mama sy tunggu next recipe.
nnt boleh roger-roger letak dalam blog.
ahaks!
have a nice weekend all.

Moralle said...

cik syahira, waalaikumsalam :) sudah tentu kiter masak mesti ader perasaan kasih sayang...if ader tu, tentu lagi sedap masakan kan, hehe...