Friday, October 9, 2009

IN THE KITCHEN WITH MAMA MORALLE.........BERGEDIL RECIPE

Salam to all my voguerssssssss.............its been soooooooo long mama tak berposing di Vogue-u....lagipun me on Hari Raya Break..hehe....

Ok lets start with mama pic before I post my recipe for today, hehe, mentel sikit lah ek.....so long tak post pic kat blog.....

Today mama will share with all a simple recipe also, BERGEDIL.............I bet everyone loves to eat bergedil......it can be eaten with mee soto, mee kuah, segala jenis mee yg sewaktu dengan nye ok.......n also boleh di makan bersama nasi or even lontong ):

This recipe was given by my mother-in law to me when first time I nak learnt how to make for hubby...it was like few yrs ago when we just got married, 20 yrs ago to be exact.

The ingredients :

Potato - 1 kilo (cut into pcs than fry with oil, it can be boil also for those who are concious abt the cholesterol, but mama prefer to fry it)

Minced meat - 1/2 kilo (disangar without oil)

Daun Sup - agak-agak (20 cents enough)

Bawang goreng - 1 medium packet (ready made from market)

Lada putih - agak-agak

Egg - untuk di gunakan mencelup bergedil sebelum di goreng

After deep fried potato, mashed hingga lumat. Add in the minced meat, pepper, daun sup, bawang goreng, sedikit salt and di gaul hingga sebati.

Bulat2kan adunan tadi dan leperkan sedikit.

Pukul telur than celupkan bergedil tadi before frying.

Pics taken in Sept, when I made this during Ramadhan

The results after frying......yummm yummm...So tunggu aper lagi yer..............tomorrow kan weekeds, may be masih ade lagi yg still buat open house, so why not make this bergedil one of yr menu.......senang kan :):):)

TO ALL HAPPY WKENDS, SALAM SAYANG MAMA MORALLE

10 comments:

nasazfrog... said...

sis... begedil tu mmg mudah,cepat n sedap untuk dimakan.. :)

sabtu malam jemput ke rumah saya sis,,ada jamuan hari raya... jemput semua team vogue u k...

Moralle said...

nasaz......hrmmm macam syokkk ni, actually memang me going to JB sat night with 1 or 2 vogue-u...we c how k, anything i roger-roger alrite..

cik syahira said...

assalamualaikum mama.

best ni!!
nak tanya, mcm mana nak avoid bergedil tu drpd pecah dua sewaktu menggoreng?

Moralle said...

hi syahira, waalaikumsalam....that is why mama suka goreng the kentang dari rebus........kalau rebus when u fried that time dia tak melekat and will pecah dua...i tried rebus n fried, so far the fried ones mama no problem...and also make sure bergedil tu di salut betul with eggs n time goreng tu api jangan besar sangat k dearie....hope this helps with yr queries :)

rasp said...

ooooo i love begedil tapi jeng jeng jeng...
tak pernah sendiri masak...
now dah ada resepi, leh try buat :)
thx sweet mama :D
smooochhhesss & hugsssss

Moralle said...

rasp, hai sis, confirm if u do this, u tak akan belik yg instant lagi...power tau, try jangan tak try ok....hugs hugs to u to :)

cik syahira said...

assalamualaikum mama.

thank you very much for your respond.
insya Allah, dah berjaya i'll inform you ek.
anyway.. thank you very much again..

Moralle said...

cik syahira, waalaikumsalam sis....okie okie try n feedback ya....

Mak Pah Vogue said...

ooooohhhhh bagedil... my fav!!!! mkn dgn apa pun sedap. tapi klu mkn begitu ajer pun lagi sedap dan tak tau berenti...kekekeke. lepas tu rasa bersalah sbb ter "over" mkn!!! hua hua hua....

Moralle said...

mak pah......haha betul, kalau kecik-kecik lagi tak rasa kan kak, hehe..