Friday, August 13, 2010

RECIPE - MAMA MORALLE

Assalammualaikum.......insyaallah sempena Ramadhan ni, mama will try to post few dishes that I hv tried from other source and di jamin sedap.

One more recipe to try and ini pun sodapppp...simple n easy lagi....selamat mencuba :):)


TAHU KUKUS

Bahan-bahannya


1 pack tahu lembut
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
secukup udang
minyak untuk menumis

Bahan untuk kisar


1 batang lada merah
3 sudu makan udang kering, direndam dan cuci bersih

Bahan untuk hiasan


bawang goreng
hirisan lada merah
hirisan lada hijau
daun sup/ daun bawang

Cara-caranya


1. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis. Bila telah sebati tuangkan diatas tahu yang hendak dikukus.

2. Letakkan beberapa ekor udang diatasnya dan kukus selama 15 minit.

3. Setelah dikukus taburkan dengan bawang goreng, hirisan lada merah dan hijau dan juga daun sup/ daun bawang. Siap untuk dihidangkan.



**Resepi asal and pic dari koleksi resepi pilihan Diana**

7 comments:

rasp said...

walla bestnye sis...
menu i tis ramadhan different lah skit...best best

Shopaholic Mama said...

mak datuukkkk...ni lagi senang, I sukeeeeerrr! hahaha

but kita tak minat udang, so can replace with daging kisar or ayam tak?

Moralle said...
This comment has been removed by the author.
Moralle said...

Rasp, shuld try also k, memang sedap...

SM, if u tak suka prawn u can used minced meat lah, or ayam u buy the isi ayam than u potong kecil-kecil, I used isi ayam for aqil, sedap jugak...selamat mencuba...

Mak Pah Vogue said...

thk u thk u Mar.

Yes anak bongsu Mak Pah allergic to udang, so normally I will substitute with daging cincang atau ayam cincang.

Moralle said...

MPV....welcome..welcome..welcome...wait for more ok, semua kat otak ni...hehehe...

316 said...

到處逛逛~~來繞繞留個言囉~~~~............................................................